Fisk som en naturlig del av dietten

Laks

Norge har en helt ekstrem lang kyst. I dag er det utvilsomt oljevirksomheten som skiller seg ut som den aller mest populære og mest inntektsbringende industrien her til lands. Olja har rett og slett tatt et så klart grep om Norge at de fleste nemlig har glemt de mange andre gode industriene som vi også har her til lands.

En av de mange industriene vi blant annet baserer store deler av våre inntekter på finner vi fiskeindustrien. Denne er kjent i Norge for å få ganske så mange andre land på kroken – bokstavelig talt! Blant annet kjøper land som Japan store mengder norsk fisk for å levere sushi.

Norsk laks og torsk nytes blant annet over hele verden, og med våre store havområder har vi faktisk muligheten til å fore mange mennesker uten å overfiske. Vi har dessuten egenlagde fiskefarmer der fisken gjøres tjukk og god før den selges videre. Men tross dette spiser i grunn ikke nordmenn all verdens med fisk.

Altså, selv om nordmenn er viden kjent for å eksportere fisk over hele kloden, så spiser vi faktisk ikke så altfor mye selv. Vi er minst like glad i andre typer kjøtt, og ofte kastes fisken ut av diettene til mange mennesker. Det er veldig synd. Fisk bør nemlig være en naturlig del av dietten for de aller fleste mennesker!

Derfor er fisk så sunt

En hører ofte om at enkelte råvarer er sunnere enn andre, men sjeldent får en virkelig presentert grunnlaget for akkurat det. Ved fisk er det derimot ikke så veldig vanskelig å forklare akkurat dette. Fisken er nemlig pakket med ernæring på en slik måte som ingen andre typer kjøtt er.

Fiskemiddag - Laks

Kanskje er det aller mest åpenbare at fettet i fisken er av den sunne typen. Dette er såkalt Omega 3 syrer, en type fettsyre som er meget viktig for våre kropper. Det er rett og slett fordi vi mennesker ikke klarer å produsere denne på egenhånd, slik at det å kunne ta inn denne gjennom maten eller kosttilskudd er helt essensielt.

Fisk gir deg allikevel mange av de gode næringsstoffene som andre typer kjøtt gir deg også.

Dette inkluderer for eksempel proteiner. Disse er viktige for at barna skal vokse, men også viktige dersom du trener en god del og ønsker å bygge en sterkere muskelmasse for synligere muskler.

Sist men ikke minst har fisken den evne at den kan redusere sjansene for hjerte- og karsykdommer. Individer som spiser mye fisk har nemlig forskere funnet at individer som spiser fisk jevnlig har 15% mindre sjanse for å oppleve hjerte- og karsykdommer i løpet av livet sitt.

Måter å tilberede fisk på

Fisk kan tilberedes på en rekke måter, og i grunn handler det bare om hva du foretrekker. Drar du for eksempel til en fiskerestaurant, så vil du mest sannsynlig få opp en hel rekke forskjellige alternativer, fra fisk bakt i ovnen, stekt i panna, fritert, og til og med helt rå fisk!

Den tradisjonelle måten å tilberede fisk på er utvilsomt å enten bake den i ovnen, eller å steke den i panna. Her er uansett gode ideer å krydre fisken godt. Fisk har vanligvis en god sjømatsmak ved seg, men denne er sjelden nok i og for seg selv til å møte de behovene som mange har i henhold til smaken.

Videre er det å fritere fisk blitt helt vanlig med bølgen av fritert mat. For eksempel er fish and chips for alvor også blitt en del av det norske vokabularet. I USA har de også såkalte fish fry eventer, der folk går sammen om å fritere, og ikke minst spise, fisk som de selv gjerne har fanget på fisketur.

En kan heller ikke glemme å nevne en type tilberedning av fisk som har eksplodert bare det siste tiåret. Selv om sushi i mange år har vært en trend i Asia, så ble det faktisk ikke populært før de seneste årene i Norge. Mange hadde ikke hørt om sushi da dette konseptet endelig landet i Norge.

Spis fisk på restaurant

Skal du ha et skikkelig måltid med fisk, så lønner det seg å gå på en fiskerestaurant i Oslo. Da trenger du ikke bekymre deg for hverken hvilken fisk du skal kjøpe inn, eller hvordan du skal tilberede akkurat denne fisken. Det er nettopp derfor det å kunne spise fisk på restauranten er så tiltalende for mange.

fiskerestaurant i oslo

Bor du i havnebyene finnes det noen riktig gode alternativer her. Her er det dog viktig at du kanskje har en anelse om hva de forskjellige fiskene smaker som. Det er lov å spørre om anbefalinger fra kelner her, for de fleste som spiser fisk til vanlig, eller har spist fisk før, opplever gjerne ikke så mange nye typer fisk.

Skal du først på en fiskerestaurant, så anbefales det også på et minimum at du velger fiskesuppe til forretten.

Det gir deg en ekstra mulighet til å smake på fisken før du faktisk lander på en rett du ønsker å spise akkurat den kvelden. Du kan også eventuelt eksperimentere litt med fisk hjemme før du reiser til fiskerestaurant og smaker fisken tilberedt på den profesjonelle måten!

Legg fisk til din diett!

Laksediett

Det skal godt gjøres å argumentere mot at nordmenn bør få mer fisk inn i sin diett. Ikke bare er dette en del av vår arv, men det er også viktig med tanke på vår helse. Fisken bærer nemlig med seg blant annet Omega 3 fettsyrer, som er helt essensielle i den grad at våre kropper ikke klarer å produsere dette på egenhånd.

Dessuten finnes det så mange spennende måter å tilberede fisken på at det i grunn ikke finnes noen unnskyldninger for å ikke inkludere dette i vår diett. Spiser du fisk kun to dager i uka, så møter du de kravene som de fleste leger stiller til inntak av fisk.

Da kan du for eksempel spise sushi til lunsj en dag, og ha en deilig ovnsbakt laks, krydret med hvitløk, en annen dag. Det finnes uendelige muligheter, men det viktigste er at du inkluderer fisken i din diett!