Når skal du kjøpe rulleskøyter til barna?

Rulleskøyter til barn

Den lekne naturen til rulleskøyter bidrar til at barn elsker disse. Foreldre vil også gjerne oppfordre barn til å benytte seg av disse, da det er en fysisk aktivitet, og barna selvfølgelig får frisk luft. Allikevel oppstår det et par problemstillinger og spørsmål som foreldre stiller seg selv til å begynne med.

For eksempel, når er barna gamle nok til å stå på rulleskøyter? Hvilke rulleskøyter bør en kjøpe? Dette er spørsmål en bør overlate til de som virkelig har peiling, for feilsteg her kan fort være ganske så fatale. La oss ta en nærmere titt på hvordan disse spørsmålene kan besvares.

Når kan barn begynne å stå på rulleskøyter?

Det finnes i grunn ingen fasitsvar på når et barn er gammelt nok til å stå på rulleskøyter, da dette avhenger av barnet i seg selv. Dette er nemlig et spørsmål om utvikling av barnet. Rulleskøyter krever en viss utvikling av balanse og kontroll over kropp, så vel som basiskoordinasjon.

Rulleskøyter

Noen barn begynner å stå på rulleskøyter når de kun er 3 år, mens andre vil trenge helt opp til 6 år før de er klare for å stå. Det generelle tipset her er å la barna feile, og dersom de faller mye, så kan en prøve igjen på et senere tidspunkt.

Forøvrig er det verdt å merke seg at noen av verdens beste utøvere på rulleskøyter vant aldersbestemte mesterskap allerede nede i 3-årsalderen. De færreste av oss kan huske denne alderen, mens enkelte tydeligvis rasket med seg medaljer. Dette var grunnet deres fantastiske balanse.

Hvilke rulleskøyter skal jeg kjøpe til barna?

Rulleskøyter skal nettopp gjøre det navnet tilsier – rulle slik at det blir som om barna skøyter nedover asfalten. Allikevel velger mange foreldre å kjøpe rimelige rulleskøyter der blant annet hjula låser seg fast eller slurer. Dette fører til at barna blir nødt til å dytte seg fremover, som om de går, noe som videre ødelegger deres teknikk for fremtiden.

Gode rulleskøyter koster noe mer, men dette er en investering som virkelig er verdt det. Dersom barna skal lære seg den riktige teknikken, så er det viktig at de bruker rulleskøyter hvor hjula faktisk glir godt, slik at de unngår de tekniske problemene nevnt ovenfor.

rulleskoyter-barn2

Størrelse på rulleskøyter

Størrelsen på rulleskøyter er den samme som ved ordinære sko. For oss voksne kan vi bare kjøpe den størrelsen vi har og benytte rulleskøyter de blir slitt ut. I barnas tilfelle derimot vil de mest sannsynlig vokse hvert eneste år fremover, og dermed måtte trenge nye par konstant.

Det er derfor justerbare rulleskøyter ofte trekkes frem som det beste alternativet. Disse lar deg nemlig justere størrelsen på skøytene innenfor 4 forskjellige nivåer. For eksempel kan de justerbare rulleskøytene komme i størrelse 29, med muligheten for å justere størrelsen til 30, 31, og helt opp til 32!

Hjelp barna å trene på rulleskøyter

Selv om enkelte barn har en viss alder de når der balansen og koordinasjonen begynner å utvikle seg, så er det ingen sikker alder for bruk av rulleskøyter. Derfor er det viktig at du som forelder først og fremst tar grep og kjøper inn beskyttelsesutstyr til ditt barn.

rulleskoyter-barn3

Beskyttere for albuer, knær, og håndledd er helt essensielle ved bruk av rulleskøyter. Dessuten bør man også selvfølgelig oppfordre barnet sitt til å ha på hjelm. Selv om skadene av et fall på rulleskøyter neppe ville vært store, så er det best å være på den sikre siden her.

Hvorfor bør barna starte tidlig?

Idrett handler ofte om instinkt, og som regel er dette noe som bygges opp i meget tidlig alder. Derfor er det viktig at barna setter i gang med rulleskøyter så tidlig som overhodet mulig, innenfor rimelighetens grenser naturligvis.

De beste argumentene for hvorfor barna bør starte tidlig kommer av deres karakteristikker. I tidlig alder er de nemlig nysgjerrige og modige, de ønsker å prøve ut nye ting og er ikke redde, og dessuten lærer barn mye raskere enn voksne generelt sett også.

Hvor ofte bør man øve på rulleskøyter?

God læring skaper mestere, og om ditt barn skal bli god på rulleskøyter, så er det ingen tvil om at mye trening må til. Når barnet er ungt anbefales det dog ikke å trene stort mer enn 1 dag i uken til å begynne med, med mindre barnet selv tar initiativ til å trene mer.

Husk at det uansett skal være barnet som ønsker å stå på rulleskøyter, og at du aldri skal tvinge barna til noe de ikke synes er gøy. Dersom de dog synes det er kjempegøy, og om de har stor fremgang, så kan unge barn trene en god del. Opp til 3 dager i uken på rulleskøyter bør ikke være noe problem for barna.

rulleskoyter-barn4

Sørg derimot for å inkludere andre aktiviteter, da barn fort kan gå lei. Du skal ikke bli overrasket dersom barnet sier de er lei etter 15 minutter. Dette kan dog også bety at de bare simpelthen ønsker noe mer action, slik som for eksempel et spill inkludert i rulleskøyte aktivitetene.

Rulleskøyter er på full vei tilbake

De fleste av oss har nok et minne der vi selv som barn prøvde på et par rulleskøyter. Enten vi klarte å gå stilfullt eller ei, så er dette et nostalgisk minne de fleste av oss ser tilbake på med et smil. Nå har vi muligheten til å igjen gi dette minnet til våre barn, og mer enn det.

Rulleskøyter har på mange måter blitt sidestilt av andre aktiviteter innenfor samme område, slik som sparkesykler, skateboard, og generelle sykler. Skal du kjøpe en flott gave til dine barn for eksempel, så er derimot rulleskøyter et mye bedre alternativ. De er rimeligere, bringer mer aktivitet til barn, og kan egendefineres for et tøft utseende!

Rulleskøyter er rett og slett på full vei tilbake. Spørsmålet er bare om du som forelder skal ha tålmodigheten til å hjelpe barna med å kose seg med denne tradisjonelle sporten. Kjøp inn et par rulleskøyter og beskyttelsesutstyr i dag, og se om ikke rulleskøyter kan bli den neste favorittsporten i familien!

Kilde: https://www.robito.no/produktkategori/rulleskoyter/retro/