Te og urter

Te og urter

Det finnes mange ulike typer te, både hvit te, grønn te, oolong te og sort te. I dag regnes det at det drikkes omtrent 15000 kopper med te hvert eneste sekund, og her er Storbritannia det landet som drikker mest. Te er faktisk den mest utbredte drikken etter vann.

Historin og te og urter

Den populære drikken har spilt en sentral rolle i verdenshistorien som handelsvare i flere tusener av år. Den har satt dype spor i både japansk religion, britisk imperialisme og i den amerikanske uavhengighetskrigen. Teen kom først til Nederland på 1600-tallet og senere utviklet den seg til resten av Europa.

Det tok ikke lang tid før teen ble en populær handelsvare. I Norge derimot, kom ikke teen før utpå 1700-tallet. Teen kom til Norge via Russland ved at den ble bruk som byttevare i Finnmark og Nordland under sommerfiske.

Shen Nung

Det sies at teen ble oppdaget av den kinesiske keiseren i år 2737 f.Kr. Det blir fortalt at keiseren satt og kokte vann da det falt noen mystiske blader ned i teen hans.

Shen Nung

Disse bladene kom fra planten Camellia Sinensis, dette er planten som all te stammer fra. Etter bladet hadde falt i det kokende vannet, oppdaget raskt keiseren den behagelige lukten som kom fra bladene, og han smakte derfor på tevannet.

Legendene sier at Shen Nung beskrev følelsen av å drikke teen som varm og behagelig, og at det ga både kroppen og sjelen han styrke og ro. Teen ble deretter kjent fra keiseren som «Den guddommelige helbreder» og det tok ikke lang tid før teen ble en svært populær og etterspurt vare.

Camellia Sinensis

Cammelia Sinensis er planten som alle typer te stammer fra. Planten er eviggrønn og har sin opprinnelse i Asia. Dersom planten vokser uforstyrret i naturlige omgivelser kan den bli helt opp til 14 meter høy, men det er vanlig at den blir kuttet ned til 1,2 meters høyde.

Camellia Sinensis

Dette gjøres for å lette på innhøstingen. Planten lever svært lenge, og etter 3-7 år etter planting kan den høstes i over 100 år. Hvordan bladene blir bearbeidet vil bestemme hvilken type te man ender opp med.

Ulike typer te

Det finnes fire hovedkategorier innenfor te, disse er grønn te, hvit te, oolong te og sort te. Det disse te-typene har til felles, er at alle stammer fra den samme planten, Camellia Sinensis. Det er behandlingsprosessen av planten som avgjør hvilken type te man ender opp med.

Hvor lenge bladene tørkes etter innhøsting vil også avgjøre hvilken te man får. De ulike kategoriene av te bestemmes utifra teens farge, smak og form. Japan er per dags dato hovedprodusenten av grønn te, mens Formosa fokuserer mest på Oolong. India og Ceylon produserer mest av sort te, og Kina produserer mye av de fleste typer te.

Grønn te

Grønn te - Camellia Sinensis

Grønn te er laget utifra bladene på planten Camellia Sinensis. Bladene blir tørket, og direkte etter de er ferdig tørket, blir bladene dampet. Denne prosessen gjør at teen beholder den naturlige grønne fargen fra bladene, og smaken er preget av friske og grønne blader.

Den grønne teen er mest kjent for å ha gode og helsebedrende egenskaper. I tillegg har grønn te et naturlig stort innhold av antioksidanter. Grønn te har sin opprinnelse i Kina, og den har også stått sentralt i svært mange kulturer i Asia.

Hvit te

Hvit te

Hvit te stammer også fra planten Camellia Sinensis, men i motsetning til de andre typene av te, blir ikke hvit te laget ut ifra bladene på planten, men fra skuddene. Hvit te er betydelig mindre behandlet, og den sies å være «renere» enn de andre typene.

Hvit te blir produsert ved av skuddene blir høstet inn og deretter tørket. Dette er en svært enkel og ukomplisert innhøsningsmetode, og den bidrar til å gi teen en subtil og mild smak. Hvit te inneholder lite koffein.

Oolong te

Oolong te

Oolong te er en slags mellomting mellom grønn te og svart te. Den går gjennom samme prosess som svart te. Eneste forskjellen er at oolong te har kortere oksideringsprosess. Oolong te er kjent for sin dype smak, men den ikke særlig vanlig i Norge.

Svart te

Svart te

Svart te blir i likhet med te tre andre typene nevnt over, produsert ut ifra planten Camellia Sinensis. Sort te blir produsert ved at bladene fra planten først blir tørket, og deretter knust. Etter bladene har blitt knust lar man de gjære. Det er her teen utvikler sin svarte farge.

Når oksideringsprosessen er ferdig lar man bladene tørke enda en gang, og etter det blir de sortert. Sort te har et høyere koffeininnhold enn de andre typene. Teen bærer også preg av en sterk smak, og den er svært populær både i Europa og Amerika.

Urter

Urter kan brukes til mye forskjellig, både til matlaging, som smakstilsetning og i medisiner. Ved matlaging kan urter bidra til mange spennende smaker og de kan heve smakopplevelsen til et nytt nivå. Urter inneholder også mange viktige vitaminer og antioksidanter. Når man skal lage mat kan også urter være en fin erstatning for salt.

Kilde: https://harney.no